EEN BIJZONDERE CURSUS
We hebben een heerlijke tuin, midden in het A-kwartier, maar ik wilde er eigenlijk wel het een en ander aan veranderen. En vervolgens las ik in de krant: iets over de cursus “NATUURRIJK Tuinieren”, gegeven door Rixt Langeveld van de Korenbloem in samenwerking met de gemeente Groningen. In die cursus zou ook aandacht besteed worden aan het ontwerpen van je eigen tuinplan. DOEN! Dacht ik….
En dat………. , dat was een beste beslissing. We begonnen met het maken van een ontwerp. Hoe doe je dat, waar let je op, wat is de volgende stap? En het leuke is dat iedereen zijn eigen wensen heeft en een ander doel met de tuin, de volkstuin of het balkon. Dus we wisselen heel wat ervaringen en ideeën uit terwijl Rixt ons moeiteloos door al onze hobbels en kuilen loodst met haar ideeën, tips en trucs.
Maar dat is niet het enige, ik ben werkelijk elke keer weer verrast wat ze allemaal aan de orde laat komen en wat ik ervan leer. Bij ons in de tuin leeft al jaren een solitair bijenvolkje, komen er wel eens steenmarters langs, vliegen er vleermuizen als het donker wordt en woont er bijvoorbeeld een roodborstje en een merel paar. Verder zien we er regelmatig vlinders en soms een muisje, er loopt ook een grote egel rond en er zijn heel veel kikkers. En dan heb ik het helemaal nog niet over al die andere vogels die hier komen buurten. Ik had ze allemaal al jaren gespot, maar nu weet ik ook hoe het komt dat ze bij ons in de tuin komen, hoe ik ze kan behouden en kreeg ik meer inzicht in het nut van mijn tuin zoals hij nu is.
We hoorden daarnaast ook over allerlei zaken waar de gemeente mee te maken krijgt. Wist je dat er wel eens dode reeën de stad binnen drijven via het Noord-Willemskanaal? En hoe de gemeente probeert te voorkomen dat de reeën in het water geraken? En waar de kikkeroversteekplaatsen zijn en hoe ze er uit zien? En hoe ontzettend veel materialen je kunt hergebruiken voor van alles en nog wat in de tuin? Dat groene daken en zonnepanelen heel goed samen gaan? En moestuinieren helemaal in is? We met zijn allen eigenlijk teveel terrasoppervlakte maken in onze tuinen en dat dit nadelige gevolgen heeft voor de afvoer van het regenwater? Wist je dat niet? Nou, ik ook niet!
De cursus is nog in volle gang, gelukkig is het nog niet afgelopen. Er staat nog een excursie op het programma, de stadecoloog komt nog op bezoek om het een en ander te vertellen en we zijn allemaal nog bezig met onze tuinplannen natuurlijk.
Voor een ieder die iets anders met zijn tuin of dakterras of balkon zou willen en of geinterresseerd is in ons stadse Groen en het ook leuk vindt om daar meer van te weten, zou ik zeggen: “cursus Natuurrijk Tuinieren”! Werkelijk een aanrader! Die Rixt is een soort wandelende encyclopedie met heel veel ervaring.
TE LEUK!
Karin Sijbring