Allereerst welkom aan alle nieuwe nieuwsbrief abonnees. Vanaf half februari zijn er 24 nieuwe aanmeldingen bijgekomen.
Tuinonderhoud
De Lente begint hoorden we Gerrit Hiemstra op 1 maart zeggen. Dat wil zeggen de meteorologische lente. De meteorologische wisseling van de seizoenen start altijd op de eerste van de maand, dus 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december. De astronomische seizoenswisseling begint later die maanden rond de 21ste. Een mooi leidraad voor het begin van de lente is het moment dat de dag en de nacht even lang zijn en dat is rond 21 maart.
De Lente geeft veel mensen energie om een nieuwe start te maken in de tuin. Er wordt dan van alles in de tuin gedaan. Er wordt blad weggehaald, dode stengels verwijderd, de grond wordt doorgespit en het nieuwe leven in de vorm van bolletjes of Stinzeplanten krijgt alle ruimte om te groeien. ‘Netjes maken’ zegt één van mijn opdrachtgevers altijd. De tuin wordt opgeruimd alsof straks de stofzuiger komt om de laatste restjes op te zuigen. Maar laat je niet verleiden. De hoge temperaturen overdag geven ons al een zomers gevoel, maar de nachten kunnen nog erg koud zijn en ook de planten moeten daar aan wennen.
Vogels die na een lange vlucht van rond de 1000 km uit het zuiden terugkomen zijn op zoek naar tuinen en plantsoenen waar het nog een beetje rommelig is. Onder, tussen en in de dode stengels en bladeren schuilen veel insecten die een eiwitrijke hap zijn na zo’n pittige vliegtocht.
Dus gun je je planten een warme start en wil je dat de vogels genoeg voedsel kunnen vinden laat je dan niet verleiden door Gerrit die de Lente aankondigt of door de hoge temperaturen overdag, want maart roert zijn staart!
Wanneer is voor jou de Lente echt begonnen? Het geluid van de grutto, een bezoek aan de Keukenhof, de eerste warme zonnestralen op je gezicht of de eerste citroenvlinder die je ziet?
Stuur een mail met jouw echte lentegevoel naar info@dekorenbloemtuinen.nl
Regisseer welke vogels jouw tuin bezoeken deel 2
In de vorige nieuwsbrief schreef ik dat iedere vogelsoort zijn eigen voedsel voorkeur heeft. Natuurlijk kunnen we dat voedsel kopen in de vorm van zadenmix of insectenvetbol, maar nog eenvoudiger en leuker is het aanplanten van de juiste planten die zaden produceren en insecten lokken. Bovendien genieten we dan zelf ook mee.
Zaai bijvoorbeeld zonnebloemen. Je kunt ze binnen voorzaaien op de vensterbank en later uitplanten. Je kunt ze ook direct in de volle grond zaaien, vanaf eind april. Zaai ze 3 cm diep zodat ze geen last krijgen van eventuele nachtvorst. Na ijsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, kunnen alle één jarigen buiten in de volle grond. Dan is de kans op nachtvorst heel klein.
De Korenbloem, tuinen met visie E: info@dekorenbloemtuinen.nl BTW: 1921.03696.B01
Het Aanleg 1, 9951 SJ Winsum W: www.dekorenbloemtuinen.nl IBAN:NL66RABO138386536
M: 06 132 56 244 KVK 02081742 Swift: RABONL2U
De zonnebloem wil graag in de volle zon staan en zal prachtig bloeien met grote bloemen. De bloem trekt hommels, bijen en veel andere insecten aan, de zaden worden gegeten door kool- en pimpelmees, de huismus, de vink, de groenling en de putter.
Je kunt ook een deel van de zaden oogsten en ze in de winter als voedsel aanbieden. Uit één zonnebloempit vormt de plant een bloem met wel 100 nieuwe pitten.
Nachtvlinders
De meeste mensen kennen vooral de dagvlinders zoals het koolwitje en de dagpauwoog die je overal ziet vliegen. De nachtvlinders zijn veel onbekender. Ook daar zijn net als bij de dagvlinders kleine, haast niet te zien, en grote soorten van bekend. In ons land komen ongeveer 800 grote soorten nachtvlinders voor en die vliegen vooral ’s nachts! Er zijn verschillende manieren om nachtvlinders te zien. Natuurlijk door ze te lokken met in de nacht bloeiende planten, met een felle lamp op een laken te schijnen of door de tuin te Sint-Jacobs vlinder lopen of door zelfgemaakte vlinderstroop. Lees meer op http://www.nachtvlindernacht.nl/
Beleef de lente
Vanaf begin maart heeft de Vogelbescherming in diverse nestkasten een webcam opgehangen. Je kunt live meekijken naar wat er in de nestkasten gebeurt. Paren, eieren leggen, broeden, voeren van de jongen en allerlei andere onverwachte gebeurtenissen. Kijk op http://www.beleefdelente.nl/
Activiteiten van de Korenbloem
Cursus Natuurrijk tuinieren start: dinsdagavond 31 maart van half 8 tot half 10 Je kunt je aanmelden via http://dekorenbloemtuinen.nl/korenbloem/cursussen/ De cursus wordt gegeven in Boerderijum in Beijum, Groningen
Nieuw Nieuw Nieuw
Cursus Tuinen door de eeuwen heen bij Tuinland aan de Peizerweg in Groningen. (2 bijeenkomsten en 2 excursies)
De onderwerpen tijdens de bijeenkomsten zijn: tuin en parkgeschiedenis, Groninger tuinen, tuinen van nu.
Data donderdagavond: 16 en 23 april, excursies: 9 mei en 6 juni
Data vrijdagmorgen: 10 en 24 april, excursies: 15 mei en 5 juni Kosten: € 60,00. Geef je op via info@dekorenbloemtuinen.nl De sluitingstijd voor de inschrijving is 30 maart.
De komende dagen sta ik niet op de Wonen en co beurs.
Wel promoot ik mijn bedrijf en het natuurrijke tuinieren tijdens de Lente Fair bij Fraeylemaborg in Slochteren op tweede Paasdag.