Met een groene oprit in je tuin kun je wateroverlast en hittestress verminderen en de biodiversiteit verhogen.
Minder bestrating en toch parkeren
Steeds vaker kunnen huiseigenaren hun auto niet in de openbare ruimte parkeren. In de tuin wordt dan een parkeerplaats gemaakt. Vaak wordt deze helemaal bestraat.
Verharding werkt wateroverlast in de hand en veroorzaakt opwarming in de directe omgeving. Voor vogels, vlinders en bijen is op een parkeerplaats niets te vinden, geen voedsel, nestgelegenheid of schuilplek. Dat kan anders, zónder je parkeerruimte ervoor op te geven. Stenen eruit, groen erin!
Dit kan op een aantal verschillende manieren: Met gras, houtsnippers of
kiezels. Voor de helft of geheel bedekt met groen of juist gecombineerd
met waterdoorlatende bestrating. Er is meer mogelijk dan je denkt.
Bekijk onderaan de pagina het overzicht van de verschillende typen groene opritten.
Waarom opritten vergroenen?
- Wateroverlast verminderen: water zakt makkelijk in onverharde grond waardoor het niet direct afstroomt naar het riool.
- Beperken opwarming: stenen houden langer de warmte vast in tegen stelling tot groen.
- Verhoging biodiversiteit: beplanting trekt insecten, vlinders en vogels aan.
- Verhoging van de leef-kwaliteit in de directe woonomgeving: groen heeft bewezen de gezondheid te verbeteren.
- Verminderen van uitdroging: door water minder snel af te voeren en in de bodem te laten infiltreren zorg je ervoor dat de bodem minder snel verdroogt en je de planten minder snel water hoeft te geven.
Overzicht van typen opritten
Hieronder vind je zeven verschillende typen ‘groene opritten’ met elk hun eigen scores op verkoeling, waterdoorlatendheid en bijdrage aan de biodiversiteit. De afmeting van de parkeerplaats is minimaal 2.50 meter breed en 5.00 m diep.

Lees meer over de groenere parkeerplaats, een artikel verschenen in het tijdschrift Oase. Dit is een uitgave van Oase netwerk: samenwerken aan natuurrijke leefomgeving. Klik hier om het artikel te lezen.